tractiune pe spate

Deseori ne întrebăm care maşină este mai bună: cea cu tracţiunea roţilor din faţă sau cea cu tractiunea pe spate. De ce maşini ca BMW, Mercedes, Porsche au tractiunea pe spate. Trebuie să menţionăm că nu toate modelele Mercedes au tracţiunea pe spate. De exemplu, A classe are tracţiunea pe faţă.

Dar oricum ar fi, e bine să treceţi în revistă avantajele şi dezavantajele tracţiunii spate. Raza de bracare este de obicei mai mică decât la maşină cu tracţiune pe puntea faţă. Asta permite viraje mai rapide la viteze mici, în oraş. Uzura va fi mai accentuată decât în cazul pneurilor de pe puntea faţă a unei maşini cu tracţiune frontală, dar nu cu foarte mult.

Maşinile BMW au tracţiunea pe spate, deoarece aceasta le oferă un confort sporit şi un stil mai sportiv. Singurele maşini cu tracţiune pe faţă pe care le produce BMW sunt maşinile Mini. Tracţiunea pe spate este tradiţie pentru BMW şi probabil nu se va renunţa la ea vreodată.

Sunt masinile cu tractiunea pe spate mai pretentioase? Costa ma mult piesele?

Raspunsul scurt este nu. Este adevarat ca pisele de BMW si reviziile sunt foarte scumpe la reprezentanta. Dar sunt multe service-ri unde poti gasii piese si oferte la preturi destul de bune. Eu personal recomand Service BMW – Auto Almira, am avut o experienta foarte placuta cu ei si din ce am mai vazut pe net au preturi foarte bune.

BMW-urile sunt masini foarte bune si rezistente daca sunt intretinute cum trebuie. Eu cred ca daca ai grija de masina si o duci intr-un service, cum ar fii autoalmira.ro, la timp si ii faci reviziile cand trebuie nu o sa ai probleme cu ea.

Pentu cine se potriveste tractiunea pe spate?

Plăcerea de a conduce o maşină cu tracţiune spate este mult superioară, pentru că te simţi mereu împins de la spate atunci când accelerezi şi ai un control mult mai bun asupra direcţiei, uşurată de intervenţiile motorului. Virajele, în special, cer mai multă atenţie de la şofer, dar îi vor oferi şi bucurii semnificativ mai mari.

La tracţiunile spate se poate pleca mult mai repede de pe loc, poţi accelera mai tare fără să derapeze roţile, tocmai pentru că maşina se ridică de faţă. Tot ăsta e şi motivul pentru care poţi accelera în curbele în care ai intrat prea tare. Accelerând, creşte încărcarea pe puntea spate şi recapeţi controlul asupra tracţiunii (dovada fiind chiar faptul că dispare fluieratul cauciucurilor).

Iar de când există ESP-ul sau ASR-ul, nici pierderea de aderenţă pe puntea-spate nu mai e de speriat. Merită totuşi reţinut că la unele modele (BMW 535 de exemplu) se poate decupla ESP-ul, pentru a permite maşinii să se comporte natural, ca tracţiune spate autentică.

În concluzie putem spune că pentru autoturismele cu caracter sportiv şi pentru cele cu necesitatea unui confort sporit este preferabilă tracţiunea pe spate. Pentru maşinile de clasă medie şi care nu au un preţ mare este preferabilă tracţiunea pe faţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *