Plantarea vitei de vie se poate transforma din pasiune in afacere. Nu trebuie sa fii mare specialist in domeniu ca sa recunosti beneficiile acestei plante. Chiar si un novice, care nu a cultivat niciodata vie, poate ajunge la roade bune, daca respecta cateva reguli de baza.
Terenul este esential
Ca in orice activitate agricola, si la plantarea vitei de vie este esential sa cunosti suprafata potrivita ca sa alegi in consecinta. In primul rand, solul trebuie sa fie potrivit, pentru o astfel de cultura. Dupa cum ai observat, probabil, podgoriile intinse pe suprafete mari sunt amplasate pe terenuri cu expunere indelungata la soare, in panta sau terasate. Acele terenuri au fost alese si amenajate special pentru plantarea vitei de vie, pentru ca ofera cele mai bune conditii pentru coacerea strugurilor. Daca doresti vita-de-vie doar pentru consum propriu, sau la o scara mult mai mica, in curtea ta, asigura-te ca pamantul va avea parte de mult soare si de necesarul de apa, zilnic. In schimb, daca alegi o cultura de masa, pe suprafete mari, ai doua variante: fie preiei o podgorie veche, pe care o innoiesti, fie alegi un teren intins, dar, care indeplineste criteriile pentru cresterea vitei de vie.
Pregateste pamantul si alege butasii potriviti
Sunt multe soiuri de vita de vie in lume, fiecare potrivite unor conditii de clima si sol diferite. Ca sa rodeasca, butasii trebuie sa se potriveasca zonei in care ii plantezi. Daca nu cunosti caracteristicile locului, intreaba un specialist sau informeaza-te de la localnici. Cel mai bine este sa plantezi vita-de-vie obtinuta de la un viticultor din apropiere, a carui productie o cunosti. Odata aprovizionat, trebuie sa pregatesti pamantul. Poti incepe prin a infige cate un pichet (tarus) in fiecare loc in care vei pune un butas cu radacini sanatoase. Prin pichetare, vei stabili distantele dintre plante si aliniamentul geometric al acestora. Via se planteaza pe randuri, orientate dupa amplasamentul terenului, la o distanta ce permite dezvoltarea si accesul pentru plantat, ingrijit si cules. In functie de modalitatea in care vei exploata via – manuala sau mecanizata – lasa intre randuri loc pentru accesul unui om sau al unui tractor de vie. Daca butasii sunt de calitate, acestia vor fi amplasati intr-o groapa sapata in dreptul fiecarui tarus si ingrijiti prin udare periodica si fertilizare.
Asigura instrumentarul necesar
Dupa plantare, fiecare butas va lastari. Ingrijirea, in primele saptamani, este esentiala, pentru a asigura plantei umiditatea necesara si a indeparta daunatorii (plante, insecte sau animale). Odata cu evolutia tehnicii, au aparut multe instrumente care ajuta la plantarea, intretinerea si exploatarea vitei de vie. Inca din primul an, vei avea nevoie, in primul rand, de un sistem de spaliere pe care vei dirija ramurile de vita-de-vie. Materialul spalierului poate fi metal sau lemn. Intre stalpi, trebuie sa intinzi un sistem de fire de sarma zincata pentru vie, care ajuta plantele sa se dezvolte uniform. Spalierele si sarma se conecteaza prin ancore zincate, intinzatoare de sarma, cleme de blocare si cabluri de ancorare alcatuite din sufa, gripla si saiba. Daca instrumentarul din lemn are nevoie de lucrari de intretinere, refacere si inlocuire periodica, accesoriile de viticultura din otel zincat isi pastreaza forma si caracteristicile de-a lungul intregii durate a vitei-de-vie, avand garantie de 10 ani.
In tara noastra sunt cateva regiuni geografice renumite in intreaga lume pentru podgoriile cu diferite tipuri de vie. Fiecare soi are adeptii lui, cuceriti de culoare, esenta, miros sau gustul strugurilor sau al vinului.