betonul si metode de taiere

Taierea betonului este o munca dificila, dar nu este imposibila. Desi cu siguranta preferati sa vedeti betonul ca este rezistent, de calitate si cat mai puternic, sunt unele situatii in care acesta trebuie taiat. Fie ca este vorba despre a taia blocuri de beton, placi de beton, pereti sau pardoseli din beton, exista cateva metode usoare pe care le putem utiliza.

Sigur va doriti ca betonul sa fie intotdeauna rezistent si va ingrozeste ideea de a repara, inlocui sau taia suprafetele din beton. Simplul gand de a taia betonul poate parea descurajant, dar nu ar trebui sa va inspaimante. Taierea betonului poate fi transformata intr-o activitate destul de usoara, daca alegeti instrumentele potrivite. Pentru aceasta, aveti nevoie de discuri diamantate si fire diamantate. Ele va vor usura munca si va vor ajuta sa duceti aceasta indatorire la bun sfarsit.

Taierea cu disc diamantat

Pentru taierea elementelor de beton armat, este recomandata utilizarea unui disc diamantat sau a unui fir diamantat. Acestea pot fi utilizate pentru taieri in perete, plansee, stalpi si grinzi din beton armat.

Taierea cu tehnica diamantata reprezinta o solutie eficienta pentru taierea unor elemente de beton. Aceasta poate fi utilizata pentru a taia goluri pentru usi sau ferestre, pentru a reduce inaltimea zidurilor, sau pentru a realiza deschideri pentru scari sau lifturi, dar si pentru alte activitati de acest gen.

Masinile care utilizeaza disc diamantat sunt usor de asamblat, ceea ce va da posibilitatea de a le monta indiferent de unde va aflati. Acestea sunt special concepute sa poate fi montate aproape in orice loc, chiar si in spatii greu accesibile. De asemenea, va ofera posibilitatea de a taia pana la adancimi de 930 mm.

Inainte de a va apuca de taiat betonul, fixati o sina pe suprafata care urmeaza sa fie taiata. Montati pe aceasta sina capul de taiere, care poate sa se deplaseze pe orizontala sau pe verticala. Capul de taiere trebuie echipat cu un disc diamantat care taie cu o viteza de rotatie foarte mare. Discul taie in beton sau zidarie, efectuand treceri succesive, pana se atinge adancimea necesara, in functie de proiect.

Ce este discul diamantat

Exista diverse tipuri de discuri diamantate, special create pentru materiale diferite. Astfel, este recomandat sa alegeti tipul de disc diamantat in functie de materialul pe care doriti sa il taiati. In cazul in care veti taia diverse materiale cu acelasi disc, este recomandat sa tineti cont de materialul pe care il veti taia cel mai mult si sa alegeti discul diamantat in functie de acesta. Astfel, exista: discuri diamantate pentru beton simplu, discuri diamantate pentru beton proaspat, discuri diamantate pentru beton armat, discuri diamantate pentru asfalt, discuri diamantate pentru ceramica, discuri diamantate pentru piatra naturala, discuri pentru slefuire si discuri speciale.

Discul diamantat este confectionat dintr-un disc de metal care are un composit din diamant care este legat in perimetrul sau. Compozitul din metal incepe sa se uzeze pe masura ce discul taie, ceea ce dezvaluie o noua margine diamantata, proaspata si ascutita. In principiu, exista doua tipuri de disc diamantat: disc diamantat pentru taiere uscata si disc diamantat pentru taiere umeda.

Discul diamantat pentru taiere uscata este, in general, prevazut cu o janta dintata sau zimtata. Acest lucru ajuta la evacuarea deseurilor si mentinerea discului rece. Acest tip de disc este utilizat atunci cand sunt efectuate treptat o serie de taieturi adanci, in scopul de a evita supraincalzirea discului. In cazul in care taiati beton in interior, trebuie sa va asigurati ca zona este etansata cu banda si plastic. De asemenea, trebuie sa sigilati toate deschiderile de conducte.

Un disc diamantat pentru taiere umeda poate avea un perimetru neted, continuu sau dintat. Apa ajuta la mentinerea unui nivel scazut de praf, precum si la lubrifierea si racirea lamei. Acesta ofera cea mai curata si mai rapida taiere, insa este necesara utilizarea unui aparat special, care poate fi folosit cu apa in siguranta.

Taierea cu fir diamantat

Pentru a taia betonul cu fir diamantat, este necesara utilizarea unei masini adaptabile pentru taierea elementelor de beton sau zidarie. Aceasta permite sectionarea diferitelor tipuri de structuri, in general in acele spatii in care masinile de taiat conventionale nu au acces. Metoda de taiere cu fir diamantat este ideala pentru taierea si indepartarea elementelor de constructii masive sau care au forme neobisnuite, precum grinzi, coloane sau stalpi, precum si la realizarea unor goluri de dimensiuni mici in pereti de beton cu grosimi foarte mari. Este recomandata taierea cu fir diamantat pentru cladirile cu risc seismic sau pentru cazurile in care este necesara taierea fara praf si vibratii.

Cum sa taiati betonul?

Odata ce stiti sigur ce trebuie taiat, marcati locul respectiv cu creta. Permiteti intotdeauna discului sa atinga adancimea necesara, iar apoi incepeti miscarea lenta a dispozitivului, in timp ce urmati marcajul cu creta. Cateva sfaturi suplimentare, de care sa tineti cont pentru a avea parte de discuri bune pe o perioada indelungata:

  • Nu intoarceti discul niciodata
  • Nu lasati niciodata discul sa se roteasca in timpul taierii, intrucat acest lucru creste uzura discului.

Cand puteti taia betonul?

Betonul poate fi taiat in functie de cativa factori, precum conditiile meteorologice, tipul discului utilizat, duritatea, dimensiunea agregata, precum si consistenta amestecului de beton. Atat taierea timpurie, cat si cea prea tarzie poate determina anumite neplaceri. De exemplu, daca vremea este calda, taierea trebuie sa inceapa la aproximativ o ora dupa turnarea betonului, desi acest lucru depinde si de modul in care reactioneaza betonul. Puteti incerca betonul, pentru a determina daca este pregatit pentru a fi taiat.

Unele persoane prefera sa amane momentul taierii, pentru a reduce abraziunea si a proteja instrumentele. Pentru a va asigura ca totul este in regula in momentul in care taiati, este recomandat sa alegeti intotdeauna tipul de disc potrivit, in functie de tipul betonului – proaspat, simplu sau armat. Gasiti diverse modele de discuri diamantate intr-un magazin online discuri diamantate si carote. Acolo, veti putea vedea modelele disponibile, in functie de categoria din care fac parte. Astfel, veti reusi sa alegeti cel mai potrivit model pentru ceea ce aveti nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *