ramurile stomatologiei

Toata lumea stie ca ramurile stomatologiei alcatuiesc un domeniu al stiintei care se ocupa de dinti (dentitie). Stomatologie este foarte vasta si se imparte in mai multe ramuri specializate in prevenirea, diagnosticarea, tratamentul afectiunilor si bolilor cavitatii bucale, precum si in rezolvarea problemelor regiunii maxilo-faciale si ale structurilor sale asociate.

Multi oameni cred ca un medic dentist obisnuit poate vindeca si rezolva toate problemele legate de dinti. De asemenea, putini oameni stiu de ce este nevoie de o perioada de 6 ani de studii pentru a deveni dentist, in care invata doar despre o singura pare a corpului (dinti), in timp ce facultatea de medicina, in care se invata despre intregul corp, dureaza tot 6 ani.

Un medic dentist general poate diagnostica si trata problemele dentare comune ale pacientilor. Fiecare specializare se ocupa de probleme specifice. Deci, este important sa stii care sunt diferitele ramuri ale stomatologiei.

Iata care sunt ramurile stomatologiei:

  • Medicina Orala si Radiologia – Aceasta specialitate se ocupa de aspectele medicale non-chirurgicale ale stomatologiei. Este implicata in diagnosticul primar si tratamentul bolilor orale care nu raspund la procedurile dentare conventionale. Radiologia se ocupa cu radiografiile dintilor si structurilor lor conexe.

  • Chirurgia orala si maxilo-faciala – Este o specialitate a stomatologiei care se ocupa de diagnosticul si tratamentul chirurgical al bolilor, leziunilor si defectelor ce implica aspecte functionale si estetice ale tesuturilor tari si moi ale capului, gatului, gurii, dintilor, gingiilor si maxilarelor.

  • Protetica dentara – Este o ramura a stomatologiei care se refera la restaurarea si mentinerea functiei, confortului, aspectului si sanatatii orale ale pacientului prin restabilirea dintilor naturali si inlocuirea dintilor lipsa si a tesuturilor craniofaciale cu substituenti artificiali.

  • Stomatologia Conservativa si Endodontia

Stomatologia Conservativa este una dintre ramurile stomatologiei care se ocupa de diagnosticarea, prevenirea si tratarea bolilor legate de dinti si structurile asociate. Practic, se ocupa de conservarea dintilor in cavitatea bucala. Endodontia este o specialitate axata pe tratarea pulpei dentare si a tesuturilor care inconjoara radacina unui dinte. Conform specialistilor endodonti de la Clinica Aesthetica, cea mai comuna terapie a acestei ramuri este terapia canalului radicular.

  • Ortodontia – Ortodontia se ocupa de prevenirea, diagnosticarea si corectarea alinierii necorespunzatoare a dintilor si a anomaliilor din regiunea dento-faciala.

  • Pedodontia – Este ramura stomatologiei care se ocupa de problemele dentare ale copiilor (trateaza dintii de lapte si dintii permanenti proaspat erupti).

  • Parodontologia – Aceasta specialitate a stomatologiei se refera la diagnosticarea si tratarea afectiunilor parodontiului (tesuturile care tin dintii fixati pe creasta ovulara: gingiile, ligamentul parodontal, tesutul osos).

  • Patologia orala – Este o ramura care se ocupa de identificarea si gestionarea bolilor care afecteaza regiunile orale si maxilo-faciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *