alimente sanatoase pentru batrani

Alimentatia sanatoasa este importanta pentru fiecare persoana, indiferent de varsta, de aceea exista cateva alimente recomandate. Corpul nostru are nevoie de un stil de viata sanatos si echilibrat pentru a face fata efortului depus sau parazitilor existenti in aer. Exista o serie de aliemente recomandate pe care fiecare dintre noi ar trebui sa le consumam periodic.

Pentru persoanele aflate la varsta a treia insa, alimentatia este mult mai importanta si necesita o atentie mai mare. Acest lucru se datoreaza faptului ca seniorii au un organism mai slabit si care este mai predispus la contactarea unor boli. In afara de boli, batrani intampina des probleme legate de starea fizica. Nu se mai simt atat de bine, neavand energie, iar uneori ajungand la lesin.

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat au nevoie mai multa de vitamine, calciu si alte substante nutritive care se le asigure buna conditie. Azilele pentru batrani cunosc aceste nevoi ale seniorilor, de aceea le asigura un meniu echilibrat. Sfantul Irineu este un camin pentru batrani care dispune de bucatarie proprie, astfel preparand o mancare proaspata si adaptata fiecaruia dintre ei.

Alimente recomandate pentru dietele varstnicilor

  1. Fructele si legumele. In general, batranii ajung sa aiba de obicei lipsa de calciu si alte vitamine. Aceste alimente recomandate  le ofera senzatia de bine. Fructele au un continut ridicat de vitamine, minerale si fibre care intaresc sistemul imunitar. Aceleasi avantaje aduc si legumele, de aceea este foarte indicat sa se consume intr-un mod cat mai diversificat. Legumele colorate aprins si legumele cu frunze versi sunt ideale deoarece contin antioxidanti. Antioxidantii incetinesc procesul de imbatranire avand effect asupra celulelor din corp. Atat fructele, cat si legumele sunt indicate sa fie consumate in portii variate, de 2-3 ori pe zi.
  2. Lactatele. Odata cu inaintarea in varsta, oasele devin mai fragile, iar incheieturile mai putin flexibile. Produsele lactate ajuta la intarirea sistemului osos si la flexibilitatea incheieturilor. Totodata, lactatele sunt o sursa de calciu si vitamina D.
  3. Carnea este o sursa importanta de proteine. Este recomandata consumarea in special a pestelui, puiului sau curcanului care au un continut slab de grasimi si contin fier. In cazul in care batranul nu sufera de boli renale sau diabet, portia zilnica recomandata este intre 1-5 grame de carne/ kilogram corp.
  4. Cerealele integrale. Ajuta la combaterea problemelor digestive datorita aportului de carbohidranti. Alte beneficia aduse de cereal sunt reducerea colesterolului si reglarea glicemiei.
  5. Pentru a nu fi dispusi la deshidratare sau probleme de tract urinar, constipatie sau stari de confuzie, este recomandat sa consume cel putin doi litri de lichide. De preferat este apa, insa batranii pot bea si ceaiuri.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *