Daca vrei sa te asiguri ca electrocasnicele din gospodarie nu vor fi afectate de penele de curent, iti trebuie electricitate pe santier, in garaj sau in curtea casei ori planuiesti sa mergi in vacanta cu rulota sau cortul ori sa pleci in weekend la pescuit, ai nevoie de un generator de curent. Acest aparat transforma energia mecanica in energie electrica, iar pentru a functiona corespunzator si pentru a te bucura de el o perioada cat mai lunga de timp, trebuie sa-l intretii corect. Afla din acest articol care sunt secretele pentru intretinerea unui generator de curent!
1. Alege cu atentie locul in care amplasezi si depozitezi generatorul
Cand vine vorba de spatii inchise, depoziteaza generatorul de curent intr-un loc ferit de umiditate, ploaie si ninsoare, pe o suprafata plana, fara denivelari. Mai mult, deoarece aparatul poate fi destul de zgomotos si produce vapori periculosi ce contin monoxid de carbon, iti recomandam sa-l amplasezi departe de incaperile locuite din casa, intr-un loc ce poate fi aerisit cu usurinta. Instaleaza-l la o distanta de cel putin 20 de metri de orice gram sau usa a locuintei.
2. Foloseste doar combustibilul indicat de producator
Vei gasi in instructiunile de utilizare ale generatorului tipul potrivit de combustibil pentru modelul respectiv. Alimenteaza aparatul folosind doar combustibilul recomandat de producator si depoziteaza stocul care ti-a ramas intr-un spatiu uscat, departe de casa ori de surse inflamabile.
3. Nu alimenta generatorul in timp ce este pornit
In cazul in care observi ca rezervorul aparatului este aproape gol, evita alimentarea acestuia cu carburant in timp ce este in functiune. Este suficienta o singura pictatura varsata pe motorul incins pentru a provoca o explozie. Intre alimentari, opreste generatorul si lasa-l sa se raceasca. Sterge orice urma de combustibil varsat inainte de a-l reporni.
4. Nu folosi aparatul in conditii de umiditate ridicata sau ploaie
Fiindca generatorul produce curent electric, acesta trebuie utilizat doar in spatii uscate, fara umiditate. Atunci cand il folosesti in aer liber, protejeaza zona respectiva de umiditate cu ajutorul prelatelor. Ideal ar fi sa ai acces la o constructie separata, bine ventilata, unde sa instalezi aparatul.
5. Asigura-te ca filtrul de aer este tot timpul curat
Filtrul de aer al aparatului colecteaza praful si impuritatile pentru ca generatorul sa fie alimentat cu aer curat pe toata durata functionarii. Verifica frecvent filtrul, iar atunci cand este imbacsit de praf, curata-l. Daca este cazul, inlocuieste-l.
6. Opteaza pentru cabluri de calitate
Alege cabluri de calitate, ce sunt intr-o stare buna si care suporta puterea la care generatorul le supune. Daca vei folosi cabluri deteriorate sau invechite, se poate produce un incendiu sau un soc electric.
Verifica periodic generatorul de curent pentru a fi sigur ca toate componentele functioneaza corespunzator si sunt curate. Urmand instructiunile de utilizare ale producatorului, alaturi de sfaturile prezentate in acest articol, te vei bucura in siguranta de aparat pentru o lunga perioada de timp.