Izolatia termica a unei clădiri presupune „anveloparea“ acesteia, adica acoperirea ei, astfel incat zonele cu probleme sa fie etansate. Problemele apar in momentul in care, printr-o punte termica, se face un schimb permanent de caldura cu exteriorul, schimb care are ca efect cresterea consumului de energie si, implicit, costuri mai mare aferente acestora. Iata cum poti realiza un sistem de izolare durabil, in doar cativa pasi simpli.
Pasul 1. Alege cu grija materialele necesare izolarii
Este important sa alegi materialele pe care le vei folosi pentru izolare, pentru ca fiecare dintre acestea aduce un plus constructiei, in felul lor. Poti alege polistiren, vata bazaltica sau chiar vata minerala pe MatHaus.ro, insa, trebuie sa iei in calcul ce ofera fiecare dintre aceste materiale. Daca vei dori izolatie realizata din materiale naturale, atunci nu uita ca vata bazaltica si vata de sticla sunt solutiile potrivite pentru tine. Daca vei dori o buna izolare fonica, atunci alege vata de sticla, care are capacitatea de a tine zgomotul departe.
Pasul 2. Curata bine substratul
Acest pas este unul dintre cei mai importanti, deoarece, in multe cazuri, aderenta adezivului este influentata de felul in care substratul este pregatit pentru aplicare. Particulele de praf sau suprafetele patate de ulei trebuie curatate, lasand in urma un substrat curat si bine intretinut, pe care materialul de izolare sa poata fi aplicat fara probleme. In functie de necesitati, substratul poate fi curatat prin periere sau sablare, insa, important este ca rezultatul sa ofere o suprafata curata, gata pregatita pentru aplicare.
Pasul 3. Alege adezivul corect
In functie de materialul de izolare ales se va stabili si tipul adezivului. Unele materiale vor avea cerinte speciale, care tin, pur si simplu, de rezistenta adezivului, caz in care trebuie acordata o importanta deosebita primului pas. Este indicat ca la alegerea adezivului sa te consulti cu persoane avizate in domeniu, care stiu exact care este nivelul de compatibilitate dintre adeziv si materialul de izolare. Abia atunci, lucrarea va putea fi facuta in cele mai bune conditii.
Pasul 4. Nu te zgarci la aplicarea materialului izolator
Desi poate parea o munca relativ usoara, ai nevoie de persoane calificate care sa te ajute sa montezi aceste sisteme. Specialistii stiu cum trebuie puse placile de polistiren si unde anume trebuie amplasate „ciupercile” dintre placi, la fel de bine cum stiu ca vata bazaltica este un material sensibil, care trebuie montat cu mare grija. Din acest motiv, adesea, e cazul sa apelezi la adevarati specialisti si nu la „mesteri”, ca sa fii sigur ca sistemul este corect realizat si ca rezultatele vor fi pe masura. In plus, unele firme ofera si scanarea cladirii prin infrarosu, pentru a vedea exact care sunt puntile termice, astfel incat concentrarea materialului in zona acestora sa se faca in deplina cunostinta de cauza.
Pasul 5. Nu uita de stratul de finisare
Daca ai crezut ca aplicarea materialului izolator incheie treaba, ei bine, te inseli! Finisajul este urmatorul pas, iar aici trebuie sa alegi materiale care sa pastreze calitatile sistemului de izolare, si sa protejeze, in acelasi timp, locuinta. Va trebui sa alegi tipul de tencuiala sau de vopsea lavabila, fireste, in functie de destinatie sistemului de izolare, la interior sau la exterior.
Acestia sunt, in mare, pasii pe care ar trebui sa ii respecti, daca vrei ca sistemul tau de izolare sa-ti ofere rezultate bune si sa fie durabil in timp. Practic, trebuie sa privesti anveloparea casei ca pe „imbracarea“ ei pentru sezonul rece. Faptul ca pregatesti constructia in acest fel nu va avea ca efect incalzirea ei excesiva pe parcursul verii. Materialele izolante vor avea grija sa pastreze o temperatura optima chiar si in timpul sezonului cald.