Pandemia de coronavirus a pus multa presiune pe mediul de afaceri, insa, cele mai afectate sunt businessurile mici. Nevoite sa-si suspende activitatea, din cauza declararii starii de urgenta, sau obligate sa se reinventeze, acestea trebuie sa depuna de doua ori mai mult efort decat marile companii ca sa poata supravietui pe piata. De la mici buticuri cu haine si suvenire, la curatatorii, florarii sau saloane de infrumusetare, firmele au fost obligate sa renunte la interactiunea cu publicul pentru a-si desfasura activitatea. COVID-19 a afectat lumea la un nivel fara precedent si, din pacate, exista sansa ca lucrurile sa nu se schimbe prea curand. In cazul in care detii o afacere mica, este important sa actionezi, inca de pe acum, pentru a reveni cu succes pe o piata post-coronavirus. Iata cateva modalitati prin care iti poti revitaliza businessul:
1. Cauta sa-ti reinventezi afacerea
In cazul in care clientii tai nu mai pot beneficia direct de produsele sau serviciile pe care le oferi, incearca sa descoperi noi variante prin care sa poti fi la dispozitia lor. Spre exemplu, daca detii o patiserie intr-o zona de birouri sau in apropierea unei scoli, dar principalii clienti isi desfasoara activitatea de acasa, incearca sa-ti concentrezi atentia pe o solutie de compromis. Creeaza o pagina pe retelele de socializare, prin care sa preiei diferite comenzi, si livreaza-ti produsele la domiciliul clientilor. Daca ai un salon de infrumusetare, deschide si un magazin online unde sa le vinzi clientilor kituri de ingrijire ori inregistreaza tutoriale video, in care sa prezinti diferite sfaturi si idei ce tin de acest domeniu. Incearca sa ramai in atentia publicului larg prin diferite metode, astfel incat afacerea ta sa nu fie perceputa ca una nou infiintata dupa pandemie.
2. Investeste in viitorul afacerii tale
Profita de aceasta perioada ca sa te gandesti ce strategii vei pune in aplicare in momentul in care vor fi eliminate toate restrictiile. De pilda, daca activezi in agricultura, opteaza pentru un credit agricol, ca sa-ti gestionezi nevoile curente si sa te dezvolti. Plateste-ti furnizorii, achita salariile sau taxele la stat, investeste in achizitia de terenuri agricole, hale, animale, utilaje ori diverse sisteme moderne ca sa-ti poti pune afacerea pe picioare post-pandemie. Gandeste-te ca trebuie sa revii pe piata cu motoarele turate, la fel ca si competitorii tai, indiferent de domeniul in care iti desfasori activitatea.
3. Asigura-ti prezenta in mediul online
Pandemia de coronavirus i-a fortat pe multi sa-si indrepte atentia spre mediul online. Daca nu detii un magazin virtual sau un website de prezentare, ar fi indicat sa te gandesti mai mult la prezenta ta pe internet. Multi oameni au fost nevoiti sa se adapteze noii realitati, astfel ca mediul online s-a transformat rapid intr-un instrument de marketing extrem de eficient. O platforma web te poate ajuta sa-ti cresti vanzarile si sa comunici mai bine cu clientii dar si sa mentii o relatie apropiata cu acestia. In plus, poti sa atragi noi clienti din zone geografice mai indepartate, la care nu ai fi putut avea acces cu un magazin fizic.
4. Incheie parteneriate cu alti antreprenori
In functie de specificul afacerii tale, incearca sa inchei parteneriate cu alte companii, pentru a putea supravietui pe piata. Spre exemplu, in situatia in care detii o florarie, te poti asocia, cel putin temporar, cu magazinele de decoratiuni pentru a crea spatii mult mai frumoase in interiorul caselor clientilor. Daca ai un aprozar, mai cauta cativa agricultori si incercati impreuna sa vindeti produsele marilor magazine. Sau, in cazul in care conduci un restaurant, poti incheia un parteneriat cu o firma de taximetrie pentru livrarea comenzilor la domiciliu. Astfel de strategii se pot dovedi foarte folositoare pentru revitalizarea afacerii tale, ba, chiar pot fi mentinute pe termen lung, daca iti genereaza profit.
Pentru a revitaliza un business de mici dimensiuni este necesar sa dai dovada de flexibilitate si sa mizezi pe marketingul viral si pe cel social. Astfel de idei isi pot dovedi eficienta, daca le pui, cu multa creativitate, in practica si eviti orice situatie de declin comercial.